Angol nyelvvizsga felkészítés

Melyik angol nyelvvizsgát válasszam?

Minden nyelvtanuló életében fontos mérföldkő, amikor olyan szintre jut tanulmányaiban, hogy szeretné megméretni magát (vagy éppen muszáj, hogy megméresse magát) és döntenie kell.

Jó néhány évvel ezelőtt ez nem is lehetett kérdés, mivel a piacon egyetlen nyelvvizsga létezett és eszi nem eszi alapon mindenkinek ezt kellett választania. Manapság teljesen más a helyzet és a nyelvtanuló a bőség zavarával találja szemben magát és kellően tanácstalannak érzi magát. Ilyenkor a következő kérdéseket teszi fel:

 • Egynyelvű vagy kétnyelvű legyen?
 • Egy napon írjak és szóbelizzek vagy legyen időm külön-külön felkészülni rájuk?
 • A barátaim milyen vizsgán mentek át? Na és persze melyiken nem?

Talán ez utóbbi információ szokott a legdöntőbb lenni. Sajnos. minden diák más és más és lehet, hogy ami az egyiknek bevált, a másiknál nem annyira sikeres. Egyszer tanítottam egy testvérpárt. 2 év különbséggel tanultak nálam, mégis az egyik TELC a másik Origó nyelvvizsgát tett, mivel ez volt számukra megfelelőbb.

Jelenleg több mint 30 akkreditált angol nyelvvizsga van hazánkban. Ennek kb. egyharmada általános, a többi szakmai.

A megfelelő nyelvvizsga kiválasztása nem egyszerű, de nem is lehetetlen. A kulcs az, hogy a tanár mennyire ismeri tanítványa erősségeit ill. gyengeségeit. Valamint a diák mennyire ismeri önmagát. A sikeres döntéshez segítséget adhat a következő egyszerű kérdőív.

Mely szempontok a legfontosabbak a nyelvvizsgán?

 • Érjen plusz pontot a felvételikor
 • A képző intézmény fogadja el a diplomához
 • Adjon nemzetközi oklevelet (külföldi munkavállalásnál fontos lehet)
 • Ne legyen benne fordítás (egynyelvű nyelvvizsga)
 • Lehet benne fordítás, mert az is jól megy (kétnyelvű nyelvvizsga)
 • Ne elvont témák, hanem a mindennapi élet szituációi szerepeljenek elsősorban a vizsgán
 • Legyen presztízse sok év múlva is
 • A felkészüléshez ingyen le lehessen tölteni anyagokat, teszteket stb.
 • Bőven legyen hozzá gyakorlóanyag
 • Legyen felkészítő könyv a vizsgához (így akár minimális tanári segítséggel vagy anélkül is fel lehet készülni)
 • A szóbeli a mumusom, ezért fontos, hogy barátságosak, segítőkészek legyenek a vizsgáztatók; legyen felkészülési időm; esetleg a szóbeli témakörét is én választhassam meg
 • Nem a vizsgáztatóval, hanem egy másik vizsgázóval akarok a szóbelin beszélgetni

Ha sikerült a fő szempontokat tisztázni, akkor mindenképpen érdemes egy szakemberrel, szaktanárral konzultálni a választás előtt vagy kitölteni egy próbavizsgát. Persze fontos a barátok a család véleménye is, de tapasztalatom szerint ők nem objektívek. Mindenki azt a vizsgát dicséri, teljesen érthető okból, a legjobban, amelyiken átment.

Napjainkban a legnépszerűbb vizsgák a TELC, , az EUROEXAM, a TRINITY (ezek egynyelvűek az EURO kivételével) ill. az ECL és a BME. Ezekről a vizsgákról bővebb információ az adott vizsga honlapján található.

TRINITY nyelvvizsga

Eddigi munkám során főleg a TRINITY, az EURO a TELC, az ORIGÓ és a BME nyelvvizsgákkal kerültem kapcsolatba. Ezek közül leginkább vizsgázó barátnak a TRINITY-t nevezném, bár egy középfokú vizsga ára 40 ezer forint körül van. Diákjaim 2 dolog miatt választották ezt a vizsgát: nincs benne magnóhallgatás a középfokon ill. a szóbelinél a beszélgetés egy, a vizsgázó által kiválasztott témakörben folyik. Az írásbeli is világos, átlátható feladatokból áll és a rendelkezésre álló idő is elégnek szokott bizonyulni.A vizsgához szükséges tudnivalókat világosan körülhatárolják: milyen nyelvtani szerkezetekre ill. kommunikációs fordulatokra kell felkészülni. Ez könnyebbséget jelent a diáknak és a tanárnak is. Tanulni és tudni azonban itt is kell. (Ha valaki középfokú bizonyítványt szeretne, akkor a 8-as szintet kell választania.)

EURO nyelvvizsga

Az EURO-nak van egy- ill. kétnyelvű változata is. Véleményem szerint e vizsga feladatai hasonlítanak a leginkább a valós életbeli helyzetekhez. A hallgatók élvezik a felkészülést. Bár a vizsgán az írásbeli és a szóbeli együttesen kerül értékelésre (és azonos napon is van), az jó hogy az esetleges sikertelen részvizsgák egy éven belül úgy ismételhetők, hogy nem kell a többi vizsgarészt is megismételni. A vizsga időbeosztása feszes. Gyorsan kell dolgozni, főleg a szövegértéses részeknél. Az ára viszonylag baráti: a középfok díj 20 ezer forint körül van.

A TELC tavaly még a legnépszerűbb vizsga volt diákjaim körében. Azóta azonban az egységes európai besorolás kapcsán átalakították és sok ellentmondó tapasztalatot hallok róla. Az biztos, hogy szókincsben nagyon erős. Az írásbeli és a szóbeli itt is azonos napon van, szóval olyan diákjaimnak szoktam ajánlani, akik hosszú ideig képesek koncentrálni, kevésbé fáradékonyak. A vizsga ára 25 ezer forint.

ITK ORIGO nyelvvizsga

A híres-hírhedt "Rigó nyelvvizsga" (ITK ORIGO) sokakban kelt kellemetlen érzést első hallásra. Alapfokra azonban én ezt szoktam ajánlani, mivel egyszerű az írásbeli része, a szóbelire is jól fel lehet készíteni a hallgatókat. Az ára is ennek a legkedvezőbb: 14 ezer forint körül van az alapfok és 18 ezer forint körül pedig a középfok ára. Nagy előnye, hogy az írásbeli és a szóbeli vizsga külön vizsgaidőszakban is letehető ill. a két vizsgarész nem egy napon van. Vizsgázni alap- és középfokon szinte minden hónapban lehe.

Eddigi vizsgázóim nagyon pozitív tapasztalatokkal jöttek ki erről a vizsgáról, a vizsgáztatók barátságosak, segítő készek voltak. Persze ez nem pótolja a megfelelő tudásszintet. Vallom, hogy minden vizsga sikere és a diák ill. a tanár nyugalma is nagyrészt azon múlik, mennyire volt alapos a felkészülés. A vizsgakudarc sokszor a túl rövid felkészülés következménye. Szóval tanácsosabb még egy hónappal tovább tanulni, mint begyűjteni egy kudarcélményt és a semmibe kidobni néhány ezer forintot.

BME nyelvvizsga

A BME sokban hasonlít a Rigó utcai nyelvvizsgára. A nyelvtani ismeretek itt is elég fajsúlyosak. Az írásbelin van lyukas szöveg kiegészítése szótár nélkül, mely az ORIGÓ nyelvvizsgában nem szerepel ill. az olvasott szövegértés is több fajta részfeladatból áll. Az írásbeli mind a BME mind az ORIGÓ vizsgatípusnál közel 3 és fél óra, mely csak első látásra tűnik soknak. Amikor az ember ott van, bőven ki tudja tölteni az időt.

A sikeres vizsgának mindenkire és mindenre érvényes receptje véleményem szerint nem létezik. A tanulás azonban soha nem hátrány és a pontos, alapos tájékozódás is fontos az eredményes vizsgához vezető úton.

Sikeres döntést kívánok!

Vissza a lap tetejére

Szentes Ildikó
nyelvtanár

Telefon: 36-30-855-06-07
E-mail: szentes.ildiko@chello.hu

Térkép